Nieuws 05-04-2024
Periodiek of lumpsum beleggen?
Het is een van de belangrijkste terugkerende ‘kwesties’ als het om beleggen gaat: kan je beter in één keer instappen, of is het slimmer om periodiek, ‘door de tijd heen’, te beleggen?
Beleggers moeten natuurlijk belangrijke beslissingen nemen. Ten eerste, doe ik het zelf of geef ik het uit handen aan professionals? Vervolgens moet nog een belangrijke vraag worden beantwoord: stap ik in één keer met mijn geld in, of beleg ik periodiek? En eigenlijk is het antwoord op die vraag vooral een vraag naar de mentale ‘make-up’ van de belegger.
Rendabeler
Want werkelijk niemand kan voor de kortere termijn de richting van de aandelenbeurzen voorspellen. Er zijn simpelweg teveel factoren in het spel. Je kan dus niet weten of je wanneer je met al je geld in één keer instapt, lampsum beleggen heet dit, dit op de kortere termijn goed uitpakt (op de langere termijn behalen verstandige beleggers doorgaans altijd wel een positief rendement). Voor de langere termijn zijn er onderzoeken gedaan naar het effect op rendement van lump sum beleggen. Een onderzoek dat veel wordt aangehaald is dat van fondsbeheerder Vanguard. Uit het onderzoek, dat gegevens gebruikt uit de periode tussen 1926 en 2011, blijkt dat lumpsum beleggen op de lange termijn rendabeler is dan wanneer je ervoor kiest om je bedrag periodiek in te leggen. Ook uit ander onderzoek komt dit naar voren.
Mentale rust
Maar het gaat natuurlijk ook om hoe een belegger zich voelt als kort na het instappen de koersen een periode, zeg een tot twee jaar, dalen. Want dalende koersen horen er simpelweg van tijd tot tijd ook bij. En daar komt dus het psychologische effect van beleggen om de hoek kijken. De ene belegger kan er beter tegen dan de andere wanneer de koersen na de start van het beleggen dalen. Voor degenen die al van zichzelf weten dat ze daar minder goed tegen kunnen, is het aan te raden om periodiek in te stappen, met een automatische overschrijving om de discipline erin te brengen. Omdat periodiek inleggen helpt om de emotionele factoren weg te nemen. Als de koersen hoog staan, koopt u met dezelfde inleg een kleiner aandeel, in bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Dalen de koersen, dan kunnen voor hetzelfde bedrag meer eenheden worden gekocht. Hierdoor worden automatisch pieken en dalen op de beurs tegen elkaar uitgespeeld en ontstaat er voor de beleggers die gevoelig zijn voor de fluctuaties op de beurs mentale rust.